החוקים שבדרך בענייני עצמאים

לפניכם פוסט ארוך-אך-מרתק על הצעות החוק שנמצאות כרגע בשלבים שונים וקשורות לרוב הבעיות שהעליתם בעמוד שלנו בימים האחרונים. הפוסט הזה יהיה הבסיס לקביעת המטרות של המאבק שלנו, לניסוח העצומה ולכל הפעילות שלנו בהמשך. לכן חשוב עד מאוד לקרוא אותו, ונשמח אם תגיבו עליו.

הנושאים בפוסט:

א. דמי אבטלה לעצמאים

ב. ימי חופשה ומחלה לעצמאים

ג. פרילנסרים ויחסי עובד-מעביד

ד. תשלום המע"מ רק עם קבלת השכר

ה. תשלומים בשוטף+מתישהו, וגם: האיסור ההזוי להתאגד

ו. דמי לידה ומילואים

א. דמי אבטלה לעצמאים: כמה דברים שהביטוח הלאומי לא רוצה שתדעו

פיצויי פיטורין – ההחלטה שהתקבלה השבוע בממשלה

החלטת הממשלה שהתקבלה השבוע קוממה רבים מאתנו משום שהתקשורת הסבירה שנפריש את דמי האבטלה שלנו בעצמנו. ובכן, זו טעות של אמצעי התקשורת, ואין מדובר בדמי אבטלה כלל אלא בפיצויי פיטורין.

במילים אחרות: מי שירצה יוכל להפריש לעצמו פיצויי פיטורין (בדומה לשכיר שמפריש משכרו), ואז לזכות בהחזר מס (שזה מקביל לתשלום של צד המעביד) ולמשוך אותם ביום סגריר או לקבל אותם בפנסיה. גם המשיכה תהיה פטורה ממס, בתקרות זהות לאלו של שכירים.

זאת הטבה שמיועדת רק למי שירצה בכך ורק אם זה רלוונטי לסוג העסק שלו.

דמי אבטלה

אשר לדמי אבטלה ממש, שכירים מפרישים רבע אחוז מהביטוח הלאומי שלהם לטובת דמי אבטלה, ואילו עצמאים פשוט לא זכאים להפריש את רבע האחוז הזה (בתלוש נראה כאילו שכירים משלמים פחות מאתנו, אבל זה רק כי המעביד משלים להם את הסכום, ואילו אנחנו מקבלים על התשלומים החזר מס שהוא כנגד צד המעביד). במילים אחרות, עצמאים אינם זכאים בעיני המדינה להיחשב מובטלים אי פעם.

בשנים האחרונות הגיעה להב להסכמות עם הביטוח הלאומי לגבי קריטריונים להגדרת אבטלה של עצמאים, והמשוכה האחרונה היא מחלוקת על מה שנצטרך להוסיף בתשלום הביטוח הלאומי. להב דורשת שזה יהיה רק רבע האחוז החסר, והביטוח הלאומי רוצים 1.1 אחוז. למה? למה לא אם אפשר לסחוט מעצמאים עוד קצת ולהפוך את הביטוח הלאומי לעוד מס הכנסה.

וזה לא הכול. מה שהכי מרגיז הוא שבענפים אחרים בביטוח לאומי יש יתרות ענקיות לעצמאים, למשל בענף קצבאות הילדים. ומה עושים ביתרות האלה? מממנים דמי אבטלה לשכירים!

אילו לא שמענו את זה מפי יודעי דבר, היינו חושבים שזו טעות.

זה כנראה יהיה אחד הסעיפים הראשונים שייכנסו לעצומה שלנו בהמשך.

כאן זה תקוע ורק מחכה שציבור העצמאים יגלה את גודל המחדל ויזעק.

אז עכשיו אנחנו יודעים.

ומה אנחנו צריכים לעשות?

א. ליידע כל עצמאי שאנחנו מכירים על העיוות הזה ולצרף אותו למאבק

ב. לכתוב מכתב אישי ולשלוח אותו לחמש כתובות

מנכ"לית הביטוח הלאומי אסתר דומיניסיני – esterd@nioi.gov.il

שר האוצר יובל שטייניץ – ysteinitz@knesset.gov.il

מנכ"ל האוצר חיים שני – mankal@mof.gov.il

שר הרווחה משה כחלון – sar@molsa.gov.il

מנכ"ל משרד הרווחה נחום איצקוביץ' – mankal@molsa.gov.il

 

ב. חופשה ומחלה – זה לא חלום

 

כאזרחים שווים, עובדים ומשלמי מס, זכותנו ליהנות מחופשות וממנוחה בימי מחלה כמו שכירים במשק. ואולם, בניגוד לתפיסה הרווחת שעצמאים יכולים לבחור לעצמם את ימי החופש והמחלה שלהם כרצונם, רבים מאתנו אינם מרוויחים די הצורך כדי לממש את הזכויות האלה, ולא אחת נאלצים לעבוד בימי חג רשמיים ובזמן מחלה, ועל חופשה שנתית אין מה לדבר. הסיבה העיקרית לכך היא שתנאי המס והרווחה מעמיסים עלינו נטל כה כבד, עד שאיננו יכולים ליהנות בפועל מזכויות היסוד.

אצל שכירים, תשלומי מחלה, הבראה וחופשה משולמים על ידי המעסיק ולא על ידי המדינה. מאחר שהמדינה אינה המעסיק שלנו, היא לא תשלם לנו אותם במלואם, אבל מ חובתה לאפשר לנו לממש את הזכויות המגולמות בהם.

הצעת החוק בנושאים אלה נמצאת בשלבי הכנה בלהב. העיקרון שעליו היא מבוססת הוא שעצמאים שעובדים לבדם או שיש להם עובד אחד לכל היותר יקבלו נקודות זיכוי במס, כלומר הנחה קבועה במס, שערכה יהיה דומה לזה של ימי חופש ומחלה של שכירים.

ומה אנחנו צריכים לעשות?

 יש חברי כנסת שכבר מעורבים, וכדי לקדם את הנושא אנחנו חייבים לכתוב להם אישית ולהבהיר עד כמה זה דחוף ומשמעותי בשבילנו. אפשר לכתוב מכתב אחד ולשלוח אותו לכולם:

חברת הכנסת מירי רגב – mregegv@knesset.gov.il

חברת הכנסת שלי יחימוביץ' – syechimovich@knesset.gov.il

חבר הכנסת יריב לוין – ylevin@knesset.gov.il

חבר הכנסת אמנון כהן – amncohen@knesset.gov.il

ג. פרילנסרים: עובד, מעביד והיחסים ש(אין)ביניהם

 

קבוצת עצמאים שנפגעת במיוחד היא פרילנסרים שעובדים במתכונת דומה לזו של שכירים (כלומר עם מעסיק אחד עיקרי), אבל בכל זאת אינם נהנים מהיתרונות שביחסי עובד-מעביד (תנאים סוציאליים, פיצויי פיטורין וכו'). על קבוצה זו נמנים בעיקר עובדי תעשיית התקשורת (תחקירניות, עיתונאים, צלמים, עורכות, מפיקות ועוד), שגורפת מיליונים בעוד עובדיה עובדים בשכר נמוך, מפוטרים אחרי כל פרויקט ללא שום פיצוי ואינם מבוטחים במקום העבודה שבו הם מחויבים להתייצב יום-יום.

להב (ובראשה המנכ"ל מוטי שפירא) הכינה הצעת חוק בעניינם על פי המודל בחוק הספרדי, שמטרתה להקנות להם זכויות דומות לאלה של שכירים. חברת הכנסת שלי יחימוביץ' קיבלה על עצמה להוביל את המהלך. הצעת החוק הוגשה ואמורה לעלות להצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה. הנה הצעת החוק: www.shelly.org.il/node/2566

אבל נחשו מה? זה מתעכב בגלל התנגדות של משרדי האוצר והמשפטים.

ומה אנחנו צריכים לעשות?

 א. ליידע פרילנסרים על המהלך ולעודד אותם להצטרף אלינו כדי לקדם אותו

ב. לכתוב מכתבים כדי לעודד את שלי יחימוביץ' לדחוף את המהלך

syechimovich@knesset.gov.il

ג. למחות בהמונינו על העיכוב אצל שר האוצר יובל שטייניץ ואצל שר המשפטים יעקב נאמן

כתבו את סיפורכם האישי, העלו את דרישתנו שהחוק יעבור במלואו ושלחו אל:

שר האוצר יובל שטייניץ – ysteinitz@knesset.gov.il

מנכ"ל משרד המשפטים – mancal@justice.gov.il

ד. תשלום המע"מ רק עם קבלת השכר, או בקיצור: מע"מ במזומן

בשבוע שעבר, לאחר עבודה מאומצת של להב, התקבלה החלטה בממשלה שעצמאים יוכלו לשלם את המע"מ רק עם קבלת התשלום ולא עם הגשת חשבונית. עכשיו מחכים לחוות דעת רשמית של המחלקה המשפטית של רשות המסים כדי להתחיל ליישם את זה במקצועות החופשיים, אבל תידרש עוד חקיקה כדי שההחלטה תחול על כל המשק.

כדאי לדעת שהיום יש כבר ארגונים שמסכימים לשלם כנגד חשבונית עסקה, שהיא סוג של חשבונית שאינה מדווחת (ולכן אינה מחייבת את העברת המע"מ למדינה מיד). כך, רק עם קבלת התשלום בפועל העצמאי/ת מוציא/ה חשבונית מס/קבלה, מדווח/ת בספרים ומעביר/ה את מע"מ. כדאי לשאול על כך את רואה החשבון שלכם ואת הגופים שמולם אתם עובדים. 

 

ה. תשלומים בשוטף+מתישהו, וגם – האיסור ההזוי להתאגד ולתאם דרכי פעולה

 

לצערנו, אין חקיקה שאוסרת על תשלומים כאלה במגזר הפרטי. למעשה, אין חקיקה כזאת בשום מדינה בעולם, כי זה נחשב התערבות גדולה מדי בשוק החופשי, ולכן בינתיים גם כאן אין הליכים בנושא. יש הגבלה במגזר הציבורי, ואם מישהו נתקל בבעיות שם, שידווח ללהב על הגוף הבעייתי.

הפתרון היחיד שלנו הוא להתאגד ולהתנגד לעבוד בשוטפים לא סבירים.

הבעיה: זה לא חוקי. כן, קראתם נכון, התאגדות של עצמאים כדי להתנגד לתנאי תשלום נחשבת תיאום דרכי פעולה ועברה על החוק. למעשה, כמה כתבי אישום כבר עומדים נגד כמה אנשים שעשו את זה בתום לב גמור, מתוך היגיון בריא שמכיר בכך שזו הדרך היחידה שלנו להשיג מטרות ולשפר תנאים.

חבר כנסת שזעם כשהתברר העניין הזה ומיד נהיה לטובתנו הוא חבר הכנסת גפני, והוא יפעל בעניין אם הוא יראה שיש ציבור שרוצה בכך. אז אם אתם רוצים שנוכל להתאגד בעתיד כדי להתנגד לשוטפים מוגזמים, כתבו לחבר הכנסת גפני ובקשו ממנו לפעול לטובת הדרך היחידה שלנו לקדם את האינטרסים שלנו.

חבר הכנסת משה גפני – mgafni@knesset.gov.il

ו. דמי לידה ומילואים

 

דמי לידה

דמי הלידה של שכירות מחושבים לפי ממוצע של שלושה חודשים אחרונים לפני היציאה לחופשת לידה. לעומת זאת, דמי הלידה של עצמאית מחושבים לפי השומה השנתית שלה, ולכן לעתים היא נאלצת להחזיר חלק מדמי הלידה (כי היא לא עבדה בחודשים שאחרי הלידה, והכנסתה ירדה – מי שכבר נתקלה בזה מבינה).

הצעת החוק בעניין זה דורשת שדמי הלידה של עצמאיות יחושבו לפי שומת המס של השנה הקודמת או לפי שלושה חודשים אחרונים, הגבוה מביניהם.

 

מילואים

גם בנושא זה, כמה מפתיע, יש אי שוויון בין עצמאים לשכירים, וגם עצמאים שנפגעים מכך שספקים עוזבים אותם כשהם יוצאים למילואים. להב משתפת פעולה בעניין זה עם פורום המגדים ומגבשת איתם הצעת חוק. אתם מוזמנים לברר בפורום מה קורה עם זה ולעדכן אותנו.

 

שימו לב: התקדמותם של הליכי חקיקה מושפעת עד מאוד מדעת הקהל ומלחץ ציבורי. אז אם עד היום עוד לא הדבקתם לינק של העמוד הזה על קירות חבריכם העצמאים, זה הזמן, כדי שכאשר הצעות החוק יגיעו לוועדות הכנסת, נוכל להשתמש בכוח שלנו ולמקסם את ההישגים.

 

בהצלחה!

מאמרים קשורים

שיתוף

אודות המחבר

(0) Readers Comments

Comments are closed.